Verdediging

Uit OGame Wiki
< Tutorial:Defense(Doorverwezen vanaf Tutorial:Defense)
Ga naar: navigatie, zoeken



Zoals schepen onmisbaar zijn voor offensieve acties, zo is er voor defensieve spelers verdediging om hun planeten tegen andere spelers te verdedigen. Verdediging wordt op dezelfde manier gebouwd als schepen en zijn na het bouwen direct klaar om tegen aanvallende schepen te vechten. Afhankelijk van de hoeveelheid verdeding kan je meer of minder grondstoffen op je planeet laten liggen, want een grote verdediging maakt het minder winstgevend voor andere spelers. Er zijn echter ook spelers die systematisch planeten met grote verdedingen (zogenaamde turtles) aanvallen.

Uitgebalanceerde opbouw

Als je een vloot opbouwt zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten. Dit geldt ook voor je verdediging. De hoeveelheid verdediging zou altijd in overeenstemming moeten zijn met het doel van de planeet of maan waar het op gebouwd wordt. Als je alleen de grondstoffen die je 's-nachts produceert wil veilig stellen, is het een overkill om een grote verdediging van enkele honderduizenden punten te bouwen. Als je echter je hele vloot wil beschermen, dan zal je een veel grotere verdediging nodig hebben. Daarnaast is de juiste combinatie van de verschillende wapens ook erg belangrijk. Net zoals met lichte schepen, kunnen lichte verdedigingswapens als "fodder" dienen, terwijl je zware wapens voor de grote schade zorgen. Maar hoe sterk en uitgebalanceerd je verdediging ook is, de beste verdediging is er een die je nooit hoeft te gebruiken. Als je niet winstgevend bent voor zelfs de sterkste spelers in je universum, ben je nog niet 100% zeker dat je nooit aangevallen zal worden. Uitzonderingen hierop zijn namelijk:

  • de eerder genoemde "turtle-jagers". Zij zullen je verdediging gewoon voor de lol aan puinpoeder schieten.
  • je speelt in een speciaal universum waar ook een gedeelte van de schade aan de verdediging puin opleverd (def-naar-puin uni's). In deze uni's is een grote verdediging een openbare picknickplaats voor alle spelers met een sterkte vloot, want je verdediging kan niet wegvliegen als je aangevallen wordt.

Kans op herbouw

Zoals hierboven gezegd, je verdediging kan niet wegvliegen of op miraculeuze wijze verdwijnen en kan dus niet gesaved worden bij een aanval. Echter als je verdediging vernietigd wordt bij een aanval is dat nog niet het einde. In OGame heeft ieder soort verdediging een kans van 70% om gerepareerd te worden nadat het vernietigd is bij een aanval, als je de officier "engineer" (zie Premium features) gebruikt is de kans zelfs 85%. Hierdoor is het voor je vijanden dus niet mogelijk om je verdediging in een keer volledig te vernietigen. Ze moeten je meerdere keren op je planeet aanvallen voordat al je verdediging weg is. Een andere manier om iemands verdediging te vernietigen is door gebruik te maken van interplanetaire raketten (IPR).

Verschillende soorten verdediging

Ondanks dat alle soorten verdediging hetzelfde doel hebben, namelijk het beschermen van je planeet tegen aanvallen, zijn sommige soorten daarin beter gespecialiseerd dan anderen. In principe geldt hetzelfde als met vloten. Ieder onderdeel speelt zijn eigen belangrijke rol, maar alleen in combinatie met andere soorten verdediging maakt ze effectief.

Rocketlauncher
Het eerste type verdediging dat beschikbaar komt in OGame is de raketlanceerder en is tevens de goedkoopste om te maken. Raketlanceerders worden, met in de latere spelfases, vaak gebruik als kanonnenvoer (fodder). Grote hoeveelheden raketlanceerders trekken het meeste vijandelijke vuur aan en zorgen ervoor dat de zware wapens langer kunnen overleven en meer schade kunnen toebrengen aan de aanvaller. Een groot nadeel is echter dat veel schepen (met name kruisers) snelvuur hebben tegen raketlanceerders.
Rocketlauncher
Technical data:
Hull: 200
Shield: 20
Weapon: 80
Costs:
Metal: 2.000
Crystal: 0
Deuterium: 0

Light Laser
De kleine laser is het tweede type verdediding wat geschikt is als fodder. Ze zijn een fractie duurder dan de raketlanceerder, maar ze hebben betere statistieken en hebben geen snelvuur kan kruisers tegen.
Light Laser
Technical data:
Hull: 200
Shield: 25
Weapon: 100
Costs:
Metal: 1.500
Crystal: 500
Deuterium: 0

Heavy Laser
Grote lasers zijn te duur voor de rol als fodder, maar kan toch niet ontbreken in een goede verdediging. Ze zijn met name sterk tegen lichte gevechtschepen, omdat een grote laser in één schot een licht gevechtschip kan neerhalen.
Heavy Laser
Technical data:
Hull: 800
Shield: 100
Weapon: 250
Costs:
Metal: 6.000
Crystal: 2.000
Deuterium: 0

Ion Cannon
Er is geen enkel verdedigingswapen dat sterkere schilden heeft dan een ionkanon. Dit maakt het ionkanon erg duurzaam in een gevecht. De hoge kristal-kosten in combinatie met zijn lage aanvalskracht maakt het ionkanon echter minder populair dan grote lasers en gausskanonnen.
Ion Cannon
Technical data:
Hull: 800
Shield: 500
Weapon: 150
Costs:
Metal: 2.000
Crystal: 6.000
Deuterium: 0

Gauss Cannon
Lang voordat je de mogelijkheid hebt om Plasmakanonnen te bouwen, heb je al de mogelijkheid om gausskanonnen te bouwen. Het gausskanon is het op een na sterkste verdedigingswapen. De hoge aanvalskracht zorgt ervoor dat ze met name goed zijn tegen kruisers en slagschepen.
Gauss Cannon
Technical data:
Hull: 3.500
Shield: 200
Weapon: 1.100
Costs:
Metal: 20.000
Crystal: 15.000
Deuterium: 2.000

Plasma Turret
Het zwaarste wapen met de hoogste prijs. De benodigde onderzoeken zijn alleen al een fortuin voor spelers die nog niet zo lang begonnen zijn. Daarnaast is het plasmakanon ook nog erg duur. Maar je krijgt er wel het sterkte verdedigingswapen voor terug. Sterk genoeg om zelfs de grote schepen, zoals vernietigers en sterren-des-doods af te slaan. Ze zijn het meest effectief als je fodder hebt om ze te beschermen, zodat ze zo lang mogelijk flinke schade kunnen uitdelen.
Plasma Turret
Technical data:
Hull: 10.000
Shield: 300
Weapon: 3.000
Costs:
Metal: 50.000
Crystal: 50.000
Deuterium: 30.000

Small Shield Dome
Schildkoepels kunnen geen schade toebrengen aan vijandige schepen (behalve spio-sondes), maar daar zijn ze ook niet voor bedoeld.

In het beginstadium kan een kleine schildkoepel zelfs een aanvallende vloot afslaan als die uit vrachtschepen bestaat. Dat komt omdat deze schepen onvoldoende aanvalskracht hebben om door het schild heen te komen en ze de koepel dus nooit kunnen vernietigen.

Je kan maar 1 kleine schildkoepel per planeet bouwen.
Small Shield Dome
Technical data:
Hull: 2.000
Shield: 2.000
Weapon: 1
Costs:
Metal: 10.000
Crystal: 10.000
Deuterium: 0

Large Shield Dome
Wat voor de kleine koepel geldt, dat geldt ook voor de grote koepel, alleen in een andere verhouding. Zelfs kleine gevechtschepen, in welke hoeveelheid dan ook, kunnen geen schade toebrengen aan de grote koepel en zullen met lege handen huiswaards gaan. Ook van de grote schildkoepel kan je er maar 1 per planeet bouwen.
Large Shield Dome
Technical data:
Hull: 10.000
Shield: 10.000
Weapon: 1
Costs:
Metal: 50.000
Crystal: 50.000
Deuterium: 0

Anti-Ballistic Missile
Anti-Ballistische raketten zijn een speciaal verdedigingswapen. Ze zijn niet ontwikkeld om tegen vijandige schepen te vechten, maar om inkomende interplanetaire raketten neer te schieten. Eén anti-ballistische raket kan één interplanetaire raket neerhalen. Een uitgebreide uitleg over het gebruik is te vinden het hoofdstuk Interplanetary Missiles.
Anti-Ballistic Missile
Technical data:
Hull: 800
Shield: 1
Weapon: 1
Costs:
Metal: 8.000
Crystal: 0
Deuterium: 2.000

Interplanetary Missile
Met interplanetaire raketten kan je de verdediging van een vijandige planeet vernietigen zonder een schip te versturen. Met interplanetaire raketten wordt de verdediging ook echt vernietigd, er is dus geen 70% kans op reparatie. Een uitgebreide uitleg over de inzet is te vinden in het hoofdstuk Interplanetary Missiles.
Interplanetary Missile
Technical data:
Hull: 1.500
Shield: 1
Weapon: 12.000
Costs:
Metal: 12.500
Crystal: 2.500
Deuterium: 10.000


Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen