Tutorial:Basic economy/nl

From OGame Wiki
< Tutorial:Basic economy(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
 
Line 1: Line 1:
{{PageHead-Tutorial}}
+
{{PageHead-Tutorial|Basis economie}}
  
 
Nadat je wat rond heb gekeken en omdat je nu de basisonderdelen van het spel weet te vinden, ben je in staat om te beginnen met het opbouwen van je account. Aangezien de meeste menu-onderdelen nog niet beschikbaar zijn, zullen we beginnen met het maken van gebouwen. Om precies te zijn het maken van de gebouwen die nodig zijn voor de productie van grondstoffen.
 
Nadat je wat rond heb gekeken en omdat je nu de basisonderdelen van het spel weet te vinden, ben je in staat om te beginnen met het opbouwen van je account. Aangezien de meeste menu-onderdelen nog niet beschikbaar zijn, zullen we beginnen met het maken van gebouwen. Om precies te zijn het maken van de gebouwen die nodig zijn voor de productie van grondstoffen.

Latest revision as of 01:51, 30 October 2012Nadat je wat rond heb gekeken en omdat je nu de basisonderdelen van het spel weet te vinden, ben je in staat om te beginnen met het opbouwen van je account. Aangezien de meeste menu-onderdelen nog niet beschikbaar zijn, zullen we beginnen met het maken van gebouwen. Om precies te zijn het maken van de gebouwen die nodig zijn voor de productie van grondstoffen.

[edit] Mijnen bouwen voor grondstofproductie

Ga naar het onderdeel "Grondstoffen" door in het menu op de desbetreffende knop te klikken. Klik vervolgens op het eerste gebouw in de lijst, de metaalmijn. Door op de groene knop "Verbeter" te klikken, zullen de benodigde grondstoffen van je voorraad worden afgetrokken en zal de bouw beginnen. De bouwtijd wordt door middel van een timer aangegeven en als deze afgelopen is heb je je eerste gebouw gemaakt, metaalmijn niveau 1. Echter zonder energie is de mijn niet in staat om grondstoffen te produceren. Daarom zal je nu eerst een zonne-energiecentrale moeten maken. Tot dat die gebouwd is zal je nog geen metaal produceren, zoals je kan zien bij de productie-instellingen.

Grondstoffenmenu
Grondstoffenmenu
Metaalmijn bouwen
Metaalmijn bouwen
Gebouwen in aanbouw
Gebouwen in aanbouw
Bouwen annuleren
Bouwen annuleren
Waarschuwing
Waarschuwing

Wanneer je per ongeluk een verkeerd gebouw heb aangezet, dan kan je dan kan je dan nog annuleren. Om de bouw te annuleren moet je naar beneden scrollen tot je het kader "Gebouwen" ziet, met daarin het gebouw wat je aan hebt staan. Als je dan op het rode kruis klikt, krijg je een waarschuwing of je de bouw wilt annuleren. Kies voor "Ja" om de bouw te annuleren, de benodigde grondstoffen zal je dan volledig terug krijgen. Als je er te laat achterkomt dat je een verkeerd gebouw hebt aangezet en de bouw is al afgerond, dan kan dit helaas niet meer. Het is echter wel mogelijk om een gebouw weer af te breken, maar bij het afbreken zal je geen grondstoffen terug krijgen, het kost je juist extra grondstoffen. Aangezien dit niet aan te raden is in het begin van het spel, is het verstandig om goed op te letten welke gebouwen je aanzet.
Je eerste mijn produceert nu grondstoffen en we zullen nu doorgaan met de volgende mijnen. Naast de metaalmijn is de kristalmijn ook erg belangrijk en in een later stadium ook de Deuteriumfabriek. Met deze gebouwen heb je de productie van alle 3 de soorten grondstoffen geregeld. Aangezien je ieder gebouw maar een keer op iedere planeet kan neerzetten, zal je ze daarna moeten verbeteren. Met ieder niveau zullen de bouwkosten, de kosten voor het afbreken en de productie toenemen.

Energietekort
Energietekort
Resource settings
Resource settings


Zorg er ook steeds voor dat je je zonne-energiecentrale verbetert. Mijnen kunnen namelijk alleen op 100% produceren als je genoeg energie hebt. Je kan zien of je genoeg energie hebt als je naar de grondstoffen-balk bovenin het scherm kijkt. Als je energie-niveau in het rood getoond wordt, dan betekent dat dat je energie te kort komt en je je zonne-energiecentrale snel moet verbeteren. Als daarna blijkt dat je energie-niveau nog steeds in het rood getoond wordt, dan kan je naar de productie-instellingen gaan. Daar kan je de productie-factor van een bepaalde mijn aanpassen, zodat de andere mijnen weer op 100% produceren. Hierdoor kan je sneller de grondstoffen verzamelen die je nodig hebt voor het volgende gebouw. In een later stadium van het spel zullen er, naast de zonne-energiecentrale, nog 2 andere manieren beschikbaar komen om energie op te wekken. Dit wordt uitgelegd in het hoofdstuk over Energy production.

Tutorial beloning:
Zodra je planeet minimaal een metaalmijn niveau 4, een kristalmijn niveau 2 en een zonne-energiecentrale niveau 4 heeft, krijg je via de ingame tutorial 150 metaal en 75 kristal.

Zowel metaal als kristal zijn met name in het begin erg belangrijk om je mijnen te kunnen verbeteren. De derde grondstof, deuterium, zal echter ook snel een belangrijke rol gaan spelen. Daarom is het nu van belang om je deuteriumfabriek naar niveau 2 te gaan brengen. Let echter wel op, de productie van deuterium kost veel energie en gaat erg langzaam. Zorg ervoor dat je zonne-energiecentrale hoog genoeg is. Als je onvoldoende grondstoffen hebt, zal je moeten wachten tot je mijnen voldoende hebben geproduceerd om een gebouw verder te kunnen verbeteren.

[edit] De basis verdediging

Niet alleen gebouwen voor de grondstofproductie zijn belangrijk, onder "Faciliteiten" zijn ook een aantal standaard spelonderdelen beschikbaar. Als starter zou je een robotfabriek moeten bouwen zodra je tevreden bent met je mijnen. De robotfabriek zorgt er enerzijds voor dat het maken van gebouwen sneller gaat. Bij robotfabriek niveau 2 zal echter een nieuw gebouw beschikbaar komen, de werf. Een werf heb je nodig om schepen en verdediging te bouwen. Daarom is het ook een van de belangrijkste gebouwen in het spel.


Faciliteiten
Faciliteiten
Verdediging
Verdediging
Raketlanceerder bouwen
Raketlanceerder bouwen

Allereerst zal je een werf niveau 1 moeten bouwen. Zodra deze klaar is ben je in staat om je eerste raketlanceerder te bouwen om je planeet te beschermen. Kies in het menu voor "Verdediging" en klik daarna op de raketlanceerder. Als je genoeg metaal hebt, kan je nu je eerste raketlanceerder bouwen. Zodra die klaar is, zal je planeet wat veiliger zijn.

Tutorial beloning:
Als je je eerste raketlanceerder gebouwd hebt, krijg je automatisch een tweede raketlanceerder.

Zodra je aan alle voorwaarden hebt voldaan, kunnen naast raketlanceerders echter ook andere verdedigingswapens en schepen in je werf gebouwd worden. Hoe ja aan deze voorwaarden kan voldoen en wat je met het onderzoekslab kan, zal in het volgende hoofdstuk worden uitgelegd. De andere gebouwen die je bij faciliteiten ziet, zijn op dit moment nog niet belangrijk en zullen later worden toegelicht.

[edit] Wees nooit tevreden

Je basis economie is nu gebouwd, maar je moet niet te snel tevreden zijn. Je mijnen zijn in het begin de enige manier om grondstoffen te verzamelen en voor de volgende onderdelen heb je daar veel van nodig. Daarom is het belangrijk om tijd te besteden aan het verbeteren van je mijnen voor je verder gaat met de volgende hoofdstukken. Ook gedurende het verdere verloop van het spel is het belangrijk om je mijnen te blijven verbeteren, het is namelijk de eenvoudigste manier om grondstoffen binnen te krijgen en ze kunnen niet vernietigd worden zoals schepen en verdediging.

Tutorial beloning:
Zodra je een metaalmijn niveau 10, een kristalmijn niveau 7 en een deuteriumfabriek niveau 5 hebt, zal je een beloning van 2.000 metaal en 500 kristal krijgen.
Volle opslagen
Volle opslagen


Opslagen zijn een ander belangrijk onderdeel wat je, naast de energievoorziening, in de gaten moet houden. Je hebt opslagen voor alle soorten grondstoffen. Des te hoger het niveau van je metaal-, kristalopslag en deuteriumtank, des te meer grondstoffen je op kan slaan. Als je opslagen vol dreigen te raken, zal de desbetreffende grondstof in het oranje in de bovenste balk worden weergegeven. Als je opslag vol is, dan zal dat in het rood zijn. In dat laatste geval zal de desbetreffende mijn niet meer verder kunnen produceren en zal je dus grondstoffen mislopen. Daarom is het dus van belang om op je opslagen te letten en deze af te stemmen op de productie van je mijnen.

Met een goedlopende grondstofproduktie en je eerste stukken verdediging ben je nu klaar voor het volgende hoofdstuk Verdediging.

Personal tools
Namespaces

Variants
Actions